Řekne se: “Co by mělo být složitého na uvaření guláše, aby chutnal?” To se vezme flák kližky, cibule, sůl a koření, nakrájí se to, podusí se to, zapráší se to, povaří se to a je hotovo.
Není tomu tak. Všechno co vypadá jednoduše bývá pěkně složité, jednoduché je to pro ty, kteří to umí. Aby byl gulášek numero uno, aby byl chuťově vyvážený je nutné, aby nebyl příliš hustý nebo příliš řídký, aby nebyl bledý, nebo připálený, aby byl správně vykořeněný, aby nebyl přesolený, aby bylo správné množství cibule a aby maso bylo měkké, zkrátka všechno tak akorát.
Zdá se mi, při vší úctě k hospodyňkám, že guláš umí uvařit nejlépe v hospodě (chcete-li, v restauraci). Hospodský guláš má krásně tmavou barvu karamelu a přesto není spálený, tím ani hořký a je výborně okořeněný, trochu pálivý, ale ne huba v plamenech.
Nezapomenutelný guláš jsme jedli v restauraci U Sojků na Letné, v jídelníčku uvedený, pod názvem Sojkovský guláš. Lišil se od obyčejného guláše tím, že na hroudě masa, utopeného v gulášovém sosu (omáčka to není, šťáva to není, co to vlastně je?) seděly dvě půlky vajíček na tvrdo, obsypané nakrájenou čerstvou cibulí. Žádný převratný objev, ale spojení těch chutí bylo vynikající. Knedlíky byly jak od maminky, zkrátka boule za ušima. Možná jsme tehdy měli hlad tak veliký, že se nám proto ten guláš zdál tak vynikající, ale to už dneska neřeším.
Já jsem dlouho guláš uvařit neuměla, vždycky mu něco scházelo, ale v poslední době se to značně zlepšilo, i když to stále není ono. Tu hospodskou, tmavou barvu prostě docílit nedovedu. Co do toho asi dávají? Množstvím papriky to určitě nebude.
Restaurace U Sojků už neexistuje, hádejte co tam místo ní je? No samosébně banka a tam nám Sojkovský guláš už neuvaří. A tak ho občas doma vařím. Milosrdný čas odvál vzpomínku na tu pravou chuť, v paměti jen zůstalo, že to byla dobrota. A dobrota to dneska byla, jen opět neměla tu správnou barvu.
Obrázek guláše se šesti vypůjčený z internetu
Obrázek s bankou, dříve restaurací U Sojků získán z google mapy
Také se říká, že guláš uvaří mnohem lépe muž než žena. Já jsem vyjímkou, moje kuchařské schopnosti pravděpodobně zakrněly někde u smažených vajíček. 😀
Možná kdybych ochutnal ten váš gulášek od Sojků, že bych řekl něco jiného, ale znám jednoho maníka, který umí uvařit úplně špičkový guláš a není z hospody. I když on je asi guláš základním kamenem hospodského kuchaře, proto v hospodách chutnají tak skvěle.
Guláš se šesti, k tomu pěkně vychlazené pivečko……asi typický český obrázek. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
No, možná na tom něco bude, že chlap umí gulášek líp 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
U Sojků mívali u výbornou Plzeň …
Guláš je původně maďarská polévka.
To se mi líbíTo se mi líbí
Plzeň nemůžu posuzovat, pivo nepiju, že bych na stará kolena začala? 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Já jsem pívovej i gulášovej. Sojkovský gulášek znám. Podobný dělají, či lépe dělali, v plzeňském Prazdroji, ještě vylepšený lžící majolky na tom vajíčku. Lahoda! Zkus to.
To se mi líbíTo se mi líbí
Shodou okolností byl v posledním Gurmetu (7-8) recept na pravý hospodský guláš a musím říct, že ten můj se tomu skvělému hospodskému hodně podobal (soudím dle hodnocení spolustolovníků). Tmavé barvy se podle mne dosahuje dostatečným posmažením (velkého množství) cibule, musí být skutečně hódně do červena, to mě už kdysi naučil kuchař ze závodní jídelny.
To se mi líbíTo se mi líbí
To je dobrá rada, díky, zkusím to, já mám vždycky strach, aby se cibulka nepřipálila, proto ji moc neopražím, dobrý nápad, vyzkouším!
To se mi líbíTo se mi líbí
čím více hoodně osmažené cibule – tím tmavší omáčka. Nebát se – statečně smažit – go guláše ani trošku „cinknutá“ nevadí 😉
To se mi líbíTo se mi líbí
Já prostě musím kliknout na hvězdičky a pluska a kdo ví co ještě je možné. Jednoduše proto, že jsem z toho článku dostal hlad.
Ba co víc, jdu do lednice pro kus masa a na noc si udělám minutkový vepřový gulášek. Ženská, co jste to se mnou tím článkem provedla?
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak doufám, Petře, že sis v noci pochutnal 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak už se vaří i tady-já myslela,že jen v Kavárně na blogu u Ruženky z Moravy.Ale je to dobře-jídlo je příjemné.I láska prochází žaludkem…
To se mi líbíTo se mi líbí
No jedno uvaření ještě snad snesete, Lydie, no ne? 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Guláše nejsou moje parketa, ale občas přijdou k chuti. A máš pravdu, ty hospodské guláše jsou opravdu tip ťop, i na pohled, i chuťově. Myslím, že má pravdu i Kelyš, že guláš umí uvařit lépe chlapi. Možná jsou odvážnější v odhadu koření?
Mám takový sešit (vycházely speciály o vaření, každý tématicky zaměřen) – a tenhle je zaměřený na guláše, a až jsem žasla, z čeho všeho se dá guláš uvařit. Prakticky z každého masa, nemusí to být jen kližka. Různými přísadami se potom dá guláš obměňovat…
To bylo pěkné a lákavé povídání. A vážně jsi mě navnadila. Ale protože už je necelá hodina před půlnocí, na rozdíl od Petra nejdu do ledničky a nebudu se ani pokoušet něco uklohnit… A do rána mě ta chuť doufám přejde.
P.S. – s tou bankou to je opravdu smutné, velmi smutné. A to jsem v týdnu četla, že do Česka míří další dvě bankovní společnosti. Znamená to, že ještě nejsme rozkradení? Teď jen nevím, jestli to mám brát jako pozitivní nebo negativní věc.
P.P.S. – před chvílí jsem zveřejnila výsledky filmového tipování, přes ty moje zmatky jsi to zvládla na výbornou!
To se mi líbíTo se mi líbí
S bankama je to tu, Vendy, fakt docela napínavý. Kam šlápneš všude banka. Kdyby si alespoň konkurovaly a snižovaly poplatky a zvyšovaly úroky, ale to ony ne. Jen Fio banka a pak ta internetová snad jsou příznivější, jenomže je už těžké jim věřit, že to není jen lákadlo a pak zdražej 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Právě. Proč by snižovaly poplatky, když můžou rabovat všechny? Však oni se mezi sebou vskrytu dohodnou… možností, jak vyždímat místní lidi, je dost. Tyhle dvě banky, co sem míří, prý budou taky zpoplatňovat svoje služby. Tak mi právě připadá, že v bankovním světě se rozletělo, že klienti z České republiky jsou dobré dojné krávy – nejenže svěří svoje peníze bance, ale ještě za to platí. Takže, jen houšť.
Jenže, jak to udělat, aby člověk neplatil? Toť otázka. Elektronické bankovnictví asi taky není nejlepší řešení, přece jsou momenty, kdy člověk musí komunikovat s pracovníkem. Musí také převedené peníze vybrat z bankomatu – mají všechny e-banky bankomaty? Pokud vydělává hotovostně, naopak musí peníze ukládat. Tohle taky nejde elektronicky…
Fuj, zase jsem se rozepsala.
Zlaté hospody. Tam člověk nechal peníze, ale něco za ně dostal.
To se mi líbíTo se mi líbí
Ale Vedny, nebudte paranoidni, banky vas nerozkradou, zbavte se tech predsudku uz jednou.
Jinak gulasek, slysel jsem, ze pani radni z Bruselu vam chteji gulasek a drstkovou polevku zakazat. Nenechte si to libit!!!! Nejlepsi gulas jsem jedl v Piestanoch v roce 66 vo vinarni „U Kominara“ a pak v Budapesti tehoz roku. Take miluji drstkovou. Pred casem jsem uverejnil recept na cesky zitny chleba. Mohla by mi nektera ceska gurmanka ci cesky gurman prozradit recept na DOBROU drstkovou? Ocenim!!!!!!!
To se mi líbíTo se mi líbí
Honzo, ono to tak moc není od věci. Co bank tu podivně krachlo, vytunelovalo se, propralo špinavé peníze a zmizelo a i takový bumbrlíček IPB byl odstřelen…
Já nevím jestli umím dršťkovou dobrou, mužovi chutná, ale asi se taky té hospodské nevyrovná.
Já na cibulku hodím již předvařené dršťky, popaprikuju, osolím, opepřím, zapráším a opražím lžíci hladké mouky (to podle množství), vleju vodu a povařím. Přistrouhám trochu mrkve, dovařím a ve finále přidám majoránku a česnek. Toť můj recept. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Honzo, tady nejde o předsudky, ale o fakta – zkrachovalo už několik bank a podobných zařízení, a vkladatelé své peníze už v životě neviděli – nebo jen v minimálním množství. To není paranoia, to je důvodná obava.
(Ještě k tomu krachu – ony nezkrachovaly samy o sobě, ony byly ke krachu dovedeny.)
To se mi líbíTo se mi líbí
Vendy nezlobte se, ja vlastne tu situaci u vas neznam, ja to beru podle bank tady u nas. Moje omluvy.
To se mi líbíTo se mi líbí
P.S. – co to slyším, chtějí zakázat guláš a dršťkovou? Myslím, že úředníci z Bruselu by potřebovali teplou, studenou a do klece.
Doufám, že tohle neprojde.
Ale recept na dršťkovou bohužel nedám, protože ji nevařím…
Myslím však, že receptů na dršťkovou bude dost i na internetu.
To se mi líbíTo se mi líbí
Jak normálně gulášek se šesti není mým vysněným jídlem, po takovéhle reklamě mi nezbývá než pavlovovský reflex ukojit někde v hospůdce. Tomu říkám inspirace :-).
To se mi líbíTo se mi líbí
Nojo, my socialističtí stavaři to měli spolu se sekanou a prdelačkou málem denní obživu 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Naďo, já ráda vařím.Guláš dělám dost často.Někdy hovězí,jindy vepřový.Do vepřového,když je hotový,přidám někdy nakrájená podušená vepřová játra.Dršťkovou polévku máme také rádi….
To se mi líbíTo se mi líbí
teda, doufám, že bude dneska v jídelně guláš! I když teda jen jeho imitace…:-)
To se mi líbíTo se mi líbí
Doufám, Zuzko, že byl a nebyla to imitace 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Taky si myslím, že uvařit dobrý gulášek, není žádná sranda. Slyšela jsem, že dobrý guláš, musí být při vaření, aspoň jednou připálený. Tuto podmínku, pravidelně splňuji, ale nezdá se mi, že by v tom byl ten zakopaný pes. V komentářích jsem se dozvěděla, že na barvičku má blahodárný vliv, dobře prosmažená cibulka. Příště, to určitě vyzkouším. 😉 A vzhledem k tomu, že už se blíží čas oběda, mám nehorázný hlad. Dnes, ale peču maso v troubě. 😛
To se mi líbíTo se mi líbí
A dnes, Jarko, co bude dnes k obědu? Hrníček od medu? 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Já slyším, když se řekne guláš se šesti, pokřik hostinského pana Šíly v hospodě „U Šolců“ na rohu Sokolské a Fügnerova náměstí: „Mámo, stav na guláš se šesti! Děti jdou!“ Tento, jinak velmi impulzivní a sprostě mluvící malý muž, měl pro nás, když jsme okolo 21.30h chodili ze zkoušky pěveckého sboru hudební mládeže „Akademiachor“, jakousi slabost. A v hospodě mu nikdo nesměl zpívat (bylo to na konci 70.let, to se zpěv v hospodách netrpěl) kromě nás. Ale to bylo potom i čtyřhlasně!
Jenomže tam teď podle nynější google mapy (ach, jó) je hotel Prague Centre Plaza….
To se mi líbíTo se mi líbí
Jojo, Oto, skoro všechno je jinak …
To se mi líbíTo se mi líbí
K Šolcům jsme chodili v r. 1972-74. Bydlel jsem na internátu v Kateřinské ulici (dnes tam stojí hotel). Do dneška vzpomínám na výborný guláš , lepší jsem ještě nejedl 🙂 .
To se mi líbíTo se mi líbí
Jo, jo… guláš! To je jídlo! 🙂 Hned bych si jeden dala! Ale, je pravda, že málokdo ho umí udělat dobře…
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak šupky dupky do hospůdky 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Ahoj! mám švagra, co jezdí na soutěže ve vaření guláše, takže určitě to není tak jednoduché.
To se mi líbíTo se mi líbí
Tedy majo, to se teda máš!
To se mi líbíTo se mi líbí
I když jsem „jen“ ženská a říká se, že guláš je hlavně pro mužský, já ho mám taky ráda. A s tou cibulkou je to pravda. Musí jí být hodně a hezky dočervena! Doporučuji!
To se mi líbíTo se mi líbí
Souhlasím s tím, že uvařit guláš chce šikovné ruce :-). Já bych to tedy nezvládla…
To se mi líbíTo se mi líbí
Dělám dobrý guláš a nejlepší chuť má až druhý den. Možná, že v té hospodě jsi ho, Naďo, jedla až třetí :-).
To se mi líbíTo se mi líbí
Ahoj Naďo, náhodou sem našel tvůj článek o Sojkovském guláši a moc mně potešil. Důvod proč je guláš tmavý je opravdu řádně opražená cibule. Chuť guláše velmi dobře znám. Sojkovský guláš je recept mého dědi Zdeňka Vrátného, který restauraci u Sojků vedl 😉
To se mi líbíLíbí se 1 osoba