Jelikož je štědrovečerní salát stále aktuální, přesunula jsem jej na aktuální místo.
Ke klasické štědrovečerní večeři samozřejmě patří bramborový salát. Kolik rodin, tolik druhů. To, že jsou základem brambory, je úplně jasné, ale ostatní ingredience jsou hodně různé. Někdo ho dělá se zeleninou, někdo s kaparami, jiný zase s uzeninou či s cibulí a bůhví s čím vším. U nás bylo zvykem, že polévku a rybu dělala moje tchýně, já jsem dělala mj. ten bramborový salát. Docela by mě zajímalo, jaký salát děláte u vás a tak vás prosím, pokud není váš recept rodinným pokladem, děděným z generace na generaci, napište jej do komentáře a já jej přesunu sem. Bude to hezká přehlídka salátů, třeba se někdo inspiruje zrovna tím vaším.
Jako první začnu samozřejmě já. Nebude to recept uváděný s váhovými a měrnými jednotkami, ale jen vodvoka, jak jej už v posledních letech dělá Katka, která mě v jeho výrobě vystřídala.
Oloupané brambory protlačené skrz mřížkové kolečko, salám (junior) vcelku, pokrájený na kusy a dále protlačený tímtéž kolečkem, jakožto i vajíčka vařená natvrdo, nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky, sterilovaný hrášek ve slaném nálevu bez toho nálevu, sůl, pepř, plnotučnou hořčici, zakysanou smetanu (nebo bílý jogurt), majolku, nálev ze sladkokyselých okurek (to vše v přiměřeném množství) se promíchá a nechá v lednici rozležet. Nakonec se salát na mísách zdobí kolečky uheráku, okurkami a nakládanými houbami a nese se na stůl.
Jako bonus přidám tajemství dobré rybí polévky, kterou jedí i ti, kteří vám řeknou, že rybí polévku nejedí. Po scezení rybích hlav a zeleniny zavaříme do polévky větší a když říkám větší, tak tedy větší množství na másle do hněda usmažené jíšky a necháme pořádně provařit. Když polévku nezapomeneme osolit a vsypat pokrájenou kudrnatou petrželku, je vynikající. Do polévky si pak přidá každý co rád, vařenou, vycezenou zeleninu, obrané maso a jsou-li jikry, pak i jikry, které se vařily s těmi hlavami. Kdo nechce, jí jen tak s osmaženou houstičkou.
Tak a teď ty vaše saláty”
Jarka z Tábora:
Přečetla jsem si Naďo, pozorně tvůj recept a shoduje se s tím naším. Brambory, vejce, dietní salám. Teď přijde malá změna, manžel přidává sterilovanou směs do br.salátu, samozřejmě bez té vody, trocha plnotučné hořčice, majolka, sůl a pepř.
Pavel T.
Já ho dělám po svém, vždycky tam přihodím i něco navíc, co je zrovna po ruce.
A mám rád hodně cibule, ale musím se krotit.
Jarka Jar.
Salát dělám, s malými výjimkami jako Ty, Naďo: uvařené brambory, salám (používám šunkový), vejce na tvrdo, cibule, okurka. To vše promíchám s majonézou. Potom udělám zálivku, která vypadá eklhaftně: cukr, ocet, olej, plnotučná hořčice, pepř a sůl. Tu pak, dobře rozmíchanou přidávám postupně k bramborové směsi, až dosáhnu požadované konsistence (aby salát nebyl řídký).
Yary da
My si salát děláme obvykle po francouzských bramborách. Zapečených francouzských brambor děláme hodně, půlku sníme a z druhé děláme salát. Ty zapečené brambory jsou s uzeným masem (z ocásků, žebírek), cibulí, kyselými okurkami a mraženým hráškem, zalité vejci rozšlehanými s hořčicí, pepřem a solí.Do salátu potom přidáváme postupně tu půlku zapečených brambor (musí se více pokrájet a „rozebrat“), majolku, trochu cukru, sůl, jemně nakrájená jablka a kukuřici ve slaném nálevu (bez nálevu). Vlastní nápad.
Ludmila
Moje ceska tchyne davala do salatu varene fazole {ne lusky, ale semena}, daji se koupit i v plechovce a na kosticky nakrajena jablka.
Břetislav
Já se do tajemství domácí kuchařky nemotám, ale po salátu bych se utlouk! O cibuli tam vím, druhého dne salát mizí, ať by ho bylo množství jakékoliv. Kvůli synovi (vegetarián už řadu roků, jako klukovi mu jeden řízek nestačil), pokud tu zrovna bývá, nebývá tam už salám, ale ani to mi nevadí. Nejradši mám hned ten zánovní – ochutnávací! Ale i ten dojížďákový šmakuje velmi!
quick
Na kostičky nakrájené uvařené brambory, mrkev a celer /to jedno poslední část rodiny nejí, tak vynechávám/, okurky, na drobno nakrájená cibule jen převařená s trochou vody a octa /podle mé maminky/, jedno nebo dvě sladší a křehká jablka, sůl, pepř, domácí majonéza s hořčicí. Na ozdobení kudrnatá petrželka, nebo možno nakulmovat obyčejnou.
Jí se s rybou, bez ryby nebo smaženou vinnou klobásou.
Vendy
Vida, na salám jsem zapomněla. Ale dávali jsme do brambor vajíčka (na tvrdo, jasně), pokrájené sterilované okurky a případně sterilovaný hrášek – nebo hrášek s mrkví ze zmražené směsi, lehce povařený – spařenou pokrájenou cibuli.
K tomu pokrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel. Vše osolit a lehce opepřit.
Na zálivku jsem většinou míchala majolku s kysanou smetanou nebo jogurtem, trochou láku z okurek a asi lžičkou plnotučné hořčice. (Asi v poměru dvě třetiny majolky a zbytek směs – přece jen je to sváteční salát, dietovat můžu v jiné dny.)
Helena – B
Já si troufám říct, že náš bramborový salát je rodinné stříbro, málokdo ho zná. Jedl se v mojí rodině a když ho ochutnal můj, tenkrát budoucí, manžel, hned se ujal jeho příprav a činí tak dodnes. Proto já neznám přesné dávkování. Každý ze synů si odnáší o svátcích velkou dávku v krabičce a jsem zvědavá, jestli někdo z nich převezme štafetu. Řekla bych, že je to salát chudých, protože má jen málo ingrediencí: brambory, uvařené ve slupce a oloupané, cibuli ocet, sůl, pepř a olej, možná trochu cukru na dochucení nálevu.Cibule se svaří v nálevu. Proto je dobře stravitelná a salát je lehounký, žádná majonéza, žádné salámy ani vajíčka. Sůl, pepř a olej se přidává až nakonec pro dochucení. Musí se dbát na to, aby v tom nálevu „neplaval“. Švagr- kuchař řekl, že něco podobného připravují Němci, známá zase říkala že to dělají na Slovensku. Kdo ví, kde jsou moje kořeny… Tak, to je moje troška do mlýna.
Zuzana
Můj salát mi chutná nejvíc. Nikdy, podtrhuji nikdy! tam nedávám salám nebo vejce! Brambory uvařím ve slupce, oloupu. Kořenovovu zeleninu uvařím. Nechám vše vystydnout. Protlačím krájítkem na kostičky. přidám kyselou okurku a pórek, někdy i trochu mraženého hrášku, promíchám, osolím, přidám trochu nálevu z okurek, nechám uležet, nejlépe do druhého dne. Přidám majonézu, speciálně koupenou na Zlatém kříži, dochutím solí nebo přikyselím nálevem.
Během roku dělám tzv. moravský salát, to jsou brambory, cibule, kyselá okurka, trochu láku.
Ježurka
Salát se dělal jinak dřív u nás doma, když jsem byla jako holka, jen takový „obyčejný“. Brambory nakrájené na kolečka, cibule, okurky, trochu kyselé vody z okurek, trochu omastku a hotovo.
Když jsem se vdala a přestěhovala sem do Čech, tady jsem začala taky ten „nezdravý“. Brambory také protlačím, salám nějaký dietní krájím na hodně malé kousky, okurku také, přidávám nakládanou zeleninu do salátu, cibuli (aby nezkysla je možno ji spařit), no a majolku říznutou jogurtem nebo kysanou smetanou, trochu hořčice, sůl a pepř. Manžel by ho mohl jíst klidně celý týden:
Marta
U nás se salát za mého dětství dělal z brambor, cibule spařené a okurek, sůl a trochu pepře. Brambory na kolečka, cibule na kostičky a okurek sterilizovaná se nastrouhal na hrubém struhadle. Ó jak ráda bych ten co měli jiní a z doslechu jsem se dozvěděla, že i vlašák tam míchali.
Nastala doba kdy jsem měla svou domácnost a tak salát byl dle mých představ- s majonézou, vlašákem, salámem a zeleninou- mrkrv, celer, hrášek, okurek, dokonce občas i s postrouhaným jablíčkem…..bylo nám z něj těžko a tak od té doby brambory- ty uvařené a oloupané nakrájím na cm x cm kostečky, cibuli nakrájím na jemno a spařím…je lépe stravitelná, zeleninu – mrkev, celer a petržel uvařím v osolené vodě s octem do poloměka, pak postouhám na hrubém struhadle,přidám překrájenou sterilizovanou kapii, také okurek sterilizovaný – strouhám na hrubém struhadle, hrášek bez nálevu – zeleninovou směs promíchám s jednou lžíci hořčice obyčejné a s dvěma polévkovými lžícemi olivového extra panenského oleje zakápnutého pár kapkami citrónové šťávy. Pak teprve v míchám zlehoučka brambory nechám uležet v lednici do druhého dne, ale nevydržím a chutnám za 1 hodinu, jak je třeba dosolím, druhý den před podáváním nastrouhám na salát tak dvě lžíce syrového celeru – promíchám a podávám. Salát nemá chybu a je lehoučký. Marta z Havířova
Z TlusŤjochovy sbírky:
NULI
Bramborový salát dělám obvykle tak, jako píšeš. Ale rozhodně tam nedávám hrášek, ten tam nikdo z naší rodiny nechce (a máme problémy na návštěvách, když je nám takový podán).Kořenovou zeleninu dávám takovou, jakou zrovna mám; mrkev snad vždy je po ruce, celer většinou taky. Trochu si ji (tu zeleninu) dopředu povařím v troše osolené vody.
MirekČ
Mamka dělala salát den předem, aby se uležel a chutě promísily. Před podáváním do něho ještě vmíchala trochu oleje ze smažení kapra. Jedna babička dělala ten „vodový“ – chudý, bez majonézy, ale byly v něm velké červené fazole.
Filomena
S tátou jsme oba dva líní kuchaři, takže jsme si recept na bramborový salát úplně zjednodušili – uvařené brambory protačíme skrz mřížku, přidáme uvařenou kukuřici (a někdy i hrášek a mrkev), poté majonézu, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou a hotovo. Je to jednoduché, moc se s tím nenadřete a výborně to chutná.
Otavinka
Pokud se týká vánočního salátu, tak brambory pokrájím na kostičky z předvečera uvařené ve slupce a přidám kořenovou zeleninu:mrkev, celer, petržel, nastrouhanou šunku, spařenou cibuli, postrouhaného tvrdého sýra asi 10 dkg, postrouhané jablko, bílý jogurt s hořčicí a nechám záležet. Ještě nastrouhám sterilované 2 okurčičky. (majolku a hrášek slečna slinivka bojkotuje).
David
Tak nevim, zda jeste se pozaduji recepty na stedrovecerni saaty, ale musim Vam pridat ten svuj. Jelikoz zde neni. Jako maly kluk jsem si myslel, ze jde o bramborovy salat, ale ouha. Je to spise upraveny francouzsky. Do 22 let sveho veku jsem si myslel, ze o vanocich ke kaprovi jime bramborovy salat jako,vsichni.
Mrkev, petrzel, celer a jablicka ve stejnem vahovem pomeru.
Hrasek a okurky o polovic mene. Korenovou zeleninu nakrajime na malinkate kosticky cca 4-5mm velke a uvarime oddelene, to je dulezite. Kazda zelenina se vari jinak dlouho aby byla na skus. Vse smichame a dame schladit do lednice. Po 2 hodinach vmichame majonezu. Nejlepe domaci, kdyz nechcete pripravovat dokaci, tak tu H……
po tomhle salatu se muzu utlouct, protoze ho delam jen na vanoce, aby neztratil sve kouzlo. Naucila mne ho moje maminka. Dekuji ji za to.
Co jsem se vdala, připravuje v naší rodině bramborový salát můj manžel. Přečetla jsem si Naďo, pozorně tvůj recept a shoduje se s tím naším. Brambory, vejce, dietní salám. Teď přijde malá změna, manžel přidává sterilovanou směs do br.salátu, samozřejmně bez té vody, trocha plnotučné hořčice, majolka, sůl a pepř. Salát mám ráda jen čerstvý, to znamená první den. Rozležený z lednice, už pro mě není ono. 😛
To se mi líbíTo se mi líbí
Já ho dělám po svém, vždycky tam přihodím i něco navíc, co je zrovna po ruce.
A mám rád hodně cibule, ale musím se krotit.
To se mi líbíTo se mi líbí
Salát dělám, s malými výjimkami jako Ty, Naďo: uvařené brambory, salám (používám šunkový), vejce na tvrdo, cibule, okurka. To vše promíchám s majonézou. Potom udělám zálivku, která vypadá eklhaftně: cukr, ocet, olej, plnotučná hořčice, pepř a sůl. Tu pak, dobře rozmíchanou přidávám postupně k bramborové směsi, až dosáhnu požadované konsistence (aby salát nebyl řídký).
To se mi líbíTo se mi líbí
My si salát děláme obvykle po francouzských bramborách. Zapečených francouzských brambor děláme hodně, půlku sníme a z druhé děláme salát. Ty zapečené brambory jsou s uzeným masem (z ocásků, žebírek), cibulí, kyselými okurkami a mraženým hráškem, zalité vejci rozšlehanými s hořčicí, pepřem a solí.Do salátu potom přidáváme postupně tu půlku zapečených brambor (musí se více pokrájet a „rozebrat“), majolku, trochu cukru, sůl, jemně nakrájená jablka a kukuřici ve slaném nálevu (bez nálevu). Vlastní nápad.
To se mi líbíTo se mi líbí
Moje ceska tchyne davala do salatu varene fazole {ne lusky, ale semena}, daji se koupit i v plechovce a na kosticky nakrajena jablka a Vy tam, Nado, nemate cibuli.
To se mi líbíTo se mi líbí
Ne, Lído, já tam cibuli nedávám, prý tam kysne a salát se dříve zkazí. U nás se salát jí i 3 dny 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Já se do tajemství domácí kuchařky nemotám, ale po salátu bych se utlouk! O cibuli tam vím, druhého dne salát mizí, ať by ho bylo množství jakékoliv. Kvůli synovi (vegetarián už řadu roků, jako klukovi mu jeden řízek nestačil), pokud tu zrovna bývá, nebývá tam už salám, ale ani to mi nevadí. Nejradši mám hned ten zánovní – ochutnávací! Ale i ten dojížďákový šmakuje velmi!
To se mi líbíTo se mi líbí
Na kostičky nakrájené uvařené brambory, mrkev a celer /to jedno poslední část rodiny nejí, tak vynechávám/, okurky, na drobno nakrájená cibule jen převařená s trochou vody a octa /podle mé maminky/, jedno nebo dvě sladší a křehká jablka, sůl, pepř, domácí majonéza s hořčicí. Na ozdobení kudrnatá petrželka, nebo možno nakulmovat obyčejnou.
Jí se s rybou, bez ryby nebo smaženou vinnou klobásou.
To se mi líbíTo se mi líbí
Vida, na salám jsem zapomněla. Ale dávali jsme do brambor vajíčka (na tvrdo, jasně), pokrájené sterilované okurky a případně sterilovaný hrášek – nebo hrášek s mrkví ze zmražené směsi, lehce povařený – spařenou pokrájenou cibuli.
K tomu pokrájenou kořenovou zeleninu – mrkev, petržel. Vše osolit a lehce opepřit.
Na zálivku jsem většinou míchala majolku s kysanou smetanou nebo jogurtem, trochou láku z okurek a asi lžičkou plnotučné hořčice. (Asi v poměru dvě třetiny majolky a zbytek směs – přece jen je to sváteční salát, dietovat můžu v jiné dny.)
Hezký a inspirativní článek, Nadi. Jak vidět, každý má svůj recept.
To se mi líbíTo se mi líbí
U nás dělá bramborový salát máma, jeho výrobní postup je mi záhadou…
To se mi líbíTo se mi líbí
Díky, Ratusko za zpětné komentáře. Komentáře kdykoliv přičiniti, jest milé čísti.
To se mi líbíTo se mi líbí
Já si troufám říct, že náš bramborový salát je rodinné stříbro, málokdo ho zná. Jedl se v mojí rodině a když ho ochutnal můj, tenkrát budoucí, manžel, hned se ujal jeho příprav a činí tak dodnes. Proto já neznám přesné dávkování. Každý ze synů si odnáší o svátcích velkou dávku v krabičce a jsem zvědavá, jestli někdo z nich převezme štafetu. Řekla bych, že je to salát chudých, protože má jen málo ingrediencí: brambory, uvařené ve slupce a oloupané, cibuli ocet, sůl, pepř a olej, možná trochu cukru na dochucení nálevu.Cibule se svaří v nálevu. Proto je dobře stravitelná a salát je lehounký, žádná majonéza, žádné salámy ani vajíčka. Sůl, pepř a olej se přidává až nakonec pro dochucení. Musí se dbát na to, aby v tom nálevu „neplaval“. Švagr- kuchař řekl, že něco podobného připravují Němci, známá zase říkala že to dělají na Slovensku. Kdo ví, kde jsou moje kořeny… Tak, to je moje troška do mlýna.
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak tomuhle salátu se u nás říká zlodějský a je též v oblibě, my tam ještě přidáváme pokrájené okurky. Jsme východočeši.
To se mi líbíTo se mi líbí
Jo to je dobrý salát, taky ho děláme. Jedli jsme ho poprvé asi před 25 lety v Lišově u Třeboně, na ještě lepší jezeďácké slavnosti.
To se mi líbíTo se mi líbí
Můj salát mi chutná nejvíc. Nikdy, podtrhuji nikdy! tam nedávám salám nebo vejce! Brambory uvařím ve slupce, oloupu. Kořenovovu zeleninu uvařím. Nechám vše vystydnout. Protlačím krájítkem na kostičky. přidám kyselou okurku a pórek, někdy i trochu mraženého hrášku, promíchám, osolím, přidám trochu nálevu z okurek, nechám uležet, nejlépe do druhého dne. Přidám majonézu, speciálně koupenou na Zlatém kříži, dochutím solí nebo přikyselím nálevem.
Během roku dělám tzv. moravský salát, to jsou brambory, cibule, kyselá okurka, trochu láku.
To se mi líbíTo se mi líbí
quick mi pripomnela mou prihodu z detstvi s vinnou klobasou. Moje maminka se bala dat nam – detem na Stedry den kapra, abychom se neudavily kostickou, tak pro nas byla k bramborovemu salatu vina klobasa. Maminka mne poslala do reznictvi ji koupit a zapomnela mi rict, kolik ji mam vzit. Kdyz se mne na to reznik ptal, tak jsem rekla :“Dejte mi ji asi 2 metry, at je ji dost pro celou rodinu“. Mel z toho velkou legraci a kazdemu rikal, jak jsem kupovala klobasu na metry.
To se mi líbíTo se mi líbí
Lído, to je prima příhoda, doufám, že si řezník vzal na měření metr 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Jo, vinná klobása, to je taky moje! A dokud ji kdysi jedl i náš synek, minimálně metr bych jí tehdy taky bral. Žena mi teď kupuje jen 30dkg, ale zase bych ji mohl spořádávat třeba 3x do týdne. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Té holčičce bych se nesmál, přeměřil jsem si dnešní porci, co mi žena donesla, délka činí 80cm a snědl bych i víc, kdybych se nekrotil. Pro tři lidi – dva metry – jako nic. 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Opravuji : viNNa klobasa
To se mi líbíTo se mi líbí
Nějak poslední dobou nestíhám, tak jsem až teď začala pořádně číst mé spřátelené blogy. Salát se dělal jinak dřív u nás doma, když jsem byla jako holka, jen takový „obyčejný“. Brambory nakrájené na kolečka, cibule, okurky, trochu kyselé vody z okurek, trochu omastku a hotovo.
Když jsem se vdala a přestěhovala sem do Čech, tady jsem začala taky ten „nezdravý“. Brambory také protlačím, salám nějaký dietní krájím na hodně malé kousky, okurku také, přidávám nakládanou zeleninu do salátu, cibuli (aby nezkysla je možno ji spařit), no a majolku říznutou jogurtem nebo kysanou smetanou, trochu hořčice, sůl a pepř. Manžel by ho mohl jíst klidně celý týden:
To se mi líbíTo se mi líbí
ahoj potřebuju poradit kolik mám do bramborového salátu dát majonézy pytlíkové poličanky, tatarky, cibule, mrkve a salámu když mám 10ks brambor?díky za odpověď
To se mi líbíTo se mi líbí
Nevím, jestli se sem ještě vrátí nějaká hospodyňka, která by poradila, ale zkusím trochu sama. Na 10 ks brambor bych dala 1 cibuli, 2 středně veliké mrkve (nejdřív raději jednu a pak podle chuti doplnit, asi 20 dkg salámu, majonézy bych dala 1 malou skleničku a k tomu 1 zakysanku, lžíci hořčice, s tatarkou jsem se ještě nesetkala, tak jeden malý papírový kelímek…
No, nevím, chce to pak ochutnat a doplňovat, ubírat už moc nejde 🙂 Tak ať se salát podaří!
To se mi líbíTo se mi líbí
U nás se salát za mého dětství dělal z brambor, cibule spařené a okurek, sůl a trochu pepře. Brambory na kolečka, cibule na kostičky a okurek sterilizovaná se nastrouhal na hrubém struhadle. Ó jak ráda bych ten co měli jiní a z doslechu jsem se dozvěděla, že i vlašák tam míchali.
Nastala doba kdy jsem měla svou domácnost a tak salát byl dle mých představ- s majonézou, vlašákem, salámem a zeleninou- mrkrv, celer, hrášek, okurek, dokonce občas i s postrouhaným jablíčkem…..bylo nám z něj těžko a tak od té doby brambory- ty uvařené a oloupané nakrájím na cm x cm kostečky, cibuli nakrájím na jemno a spařím…je lépe stravitelná, zeleninu – mrkev, celer a petržel uvařím v osolené vodě s octem do poloměka, pak postouhám na hrubém struhadle,přidám překrájenou sterilizovanou kapii, také okurek sterilizovaný – strouhám na hrubém struhadle, hrášek bez nálevu – zeleninovou směs promíchám s jednou lžíci hořčice obyčejné a s dvěma polévkovými lžícemi olivového extra panenského oleje zakápnutého pár kapkami citrónové šťávy. Pak teprve v míchám zlehoučka brambory nechám uležet v lednici do druhého dne, ale nevydržím a chutnám za 1 hodinu, jak je třeba dosolím, druhý den před podáváním nastrouhám na salát tak dvě lžíce syrového celeru – promíchám a podávám. Salát nemá chybu a je lehoučký. Marta z Havířova
To se mi líbíTo se mi líbí
Salát vypadá zajímavě.
To se mi líbíTo se mi líbí
Na vánoční bramborový salát si samozřejmě nenechám sáhnout, už roky ho dělám já. Nejzajímavější bylo, když moje bývalá žena měla období, kdy nejedla brambory a já jí připravoval na Štědrý den bezbramborový bramborový salát 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Nuže, stálo by to za napsání postupu 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Bramborový salát dělám obvykle tak, jako píšeš. Ale rozhodně tam nedávám hrášek, ten tam nikdo z naší rodiny nechce (a máme problémy na návštěvách, když je nám takový podán).Kořenovou zeleninu dávám takovou, jakou zrovna mám; mrkev snad vždy je po ruce, celer většinou taky. Trochu si ji (tu zeleninu) dopředu povařím v troše osolené vody. dop
To se mi líbíTo se mi líbí
tak u nás, Mirko, kořenová zelenina ne, ale myslím si, že se ochuzujeme.
To se mi líbíTo se mi líbí
Mamka dělala salát den předem, aby se uležel a chutě promísily. Před podáváním do něho ještě vmíchala trochu oleje ze smažení kapra. Jedna babička dělala ten „vodový“ – chudý, bez majonézy, ale byly v něm velké červené fazole.
To se mi líbíTo se mi líbí
tak s fazolema to neznám, to by ukazovalo na nějaký mexický předky 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Proč prokristapána salám? Ten se přece protiví rybě, která patří k tomu salátu při té štědrovečerní večeři? 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Pavle, vítám u mě, pokud se pamatuji, tak se salám s rybou nikdy nepral :-), proč se protiví rybě?
To se mi líbíTo se mi líbí
S tátou jsme oba dva líní kuchaři, takže jsme si recept na bramborový salát úplně zjednodušili – uvařené brambory protačíme skrz mřížku, přidáme uvařenou kukuřici (a někdy i hrášek a mrkev), poté majonézu, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou a hotovo. Je to jednoduché, moc se s tím nenadřete a výborně to chutná.
To se mi líbíTo se mi líbí
Může to být dobrý, lenoši většinou vynaleznou dobré věci 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí
Dnes jsem jedním dechem nebo tahem otevřela knihu Začalo to nudlemi… a zavírala jsem jí na poslední stránce s chechtajícím se chirurgem. Bezva kniha, jde z ruky do ruky a je na ni nekolik zamluvenek. Jsem okouzlena náječným čtením i blogem. Pokud se týká vánočního salátu, tak brambory pokrájím na kostičky z předvečera uvařené ve slupce a přidám kořenovou zeleninu:mrkev, celer, petržel, nastrouhanou šunku, spařenou cibuli, postrouhaného tvrdého sýra asi 10 dkg, postrouhané jablko, bílý jogurt s hořčicí a nechám zaležet.Ještě nastrouhám sterilované 2 okurčičky. (majolu a hrášek slečna slinivka bojkotuje).
To se mi líbíTo se mi líbí
Tak nevim, zda jeste se pozaduji recepty na stedrovecerni saaty, ale musim Vam pridat ten svuj. Jelikoz zde neni. Jako maly kluk jsem si myslel, ze jde o bramborovy salat, ale ouha. Je to spise upraveny francouzsky. Do 22 let sveho veku jsem si myslel, ze o vanocich ke kaprovi jime bramborovy salat jako,vsichni.
Mrkev, petrzel, celer a jablicka ve stejnem vahovem pomeru.
Hrasek a okurky o polovic mene. Korenovou zeleninu nakrajime na malinkate kosticky cca 4-5mm velke a uvarime oddelene, to je dulezite. Kazda zelenina se vari jinak dlouho aby byla na skus. Vse smichame a dame schladit do lednice. Po 2 hodinach vmichame majonezu. Nejlepe domaci, kdyz nechcete pripravovat dokaci, tak tu H……
po tomhle salatu se muzu utlouct, protoze ho delam jen na vanoce, aby neztratil sve kouzlo. Naucila mne ho moje maminka. Dekuji ji za to.
To se mi líbíTo se mi líbí
Potěšilo mě to, Otavinko.
Davide, to je ale zajímavý a na vánoce neobvyklý salát, kdepak asi vaše maminka takový recept sehnala…
To se mi líbíTo se mi líbí
Přidám se po dlouhé době na diskutující téma Jak připravit bramborový salát? Blíží se svátky jara a budeme mít právě před sebou 2 prodloužené víkendy. Já tedy budu dělat jako první bramborový salát klasicky s českým řízkem a tipem na druhý víkend se nechám inspirovat.
To se mi líbíTo se mi líbí
Nejdříve se nech políbit pod rozkvetlou třešní, prognózy na počasí jsou příznivé a pomoz manželce se salátem. U nás doma, má paní a ženské osazenstvo jí ryby na másle či vlastně olivovém oleji a salát dělám já. Taky se u nás dělá sýrová roláda „Sloní žrádlo“. Na druhý víkend máme klasické španělské ptáčky z hovězího masa a nádivkou: mini junior od Chodury na kostičky, kousek vařeného vajíčka, okurek, mrkvička. Příloha je rýže a zelenina dle chuti a co je doma. Po oba dny pijeme ovocné domácí šťávy,čisté minerálky a kdo může tak klasické pivo. Ženské něco upečou sladkého. Vyjíždíme v rámci dobrého trávení na výlety.
To se mi líbíTo se mi líbí
Honzo, nečekal jsem takového tipa. Děkuji za všechny indigredience a určitě naplánuji i nějaký ten výlet do okolí.
To se mi líbíTo se mi líbí