Už se to blíží

ano, blíží se knižní veletrh. Docela jasem si v posledních několika letech zvykla na něj chodit, i když tam to množství knížek působí tak, že po chvíli úplně splývají. Zvykla jsem si chodit poslední den, tedy v neděli, protože  knihkupci, aby nemuseli táhnout knížky zpět do skladu či na prodejny, tak je docela brutálně zlevňují. Takto jsem si koupila pár dětských knížek holkám k Vánocům a taky životopis Kamily Moučkové od Petry Braunové.

Na posledním veletrhu jsem si sice nic nekoupila, ale zúčastnila jsem se křtu bezvadné Petřiny knížky “Klub radostí dnešního dne”, kterou jsem měla čest malinko (opravdu malinko) dovytvářet. 

Jak jsem se s Petrou seznámila, jsme už psala, tak se nebudu opakovat.

Letos jsem si našla opravdu krásný důvod pro nedělní veletrhování, objevila jsem na Facebooku skvělou knížku, která musí býti mou – “Tramvaje a tramvajové tratě 4. díl” od Pavla Fojtíka, který se týká Prahy 4.

Jednou jsem dokonce pana Fojtíka kontaktovala přes e-mail s dotazem na jednu pražskou, již neexistující historickou trať a on mi vlídně a velice fundovaně odpověděl. Bylo znát, že je jeho práce pro něj koníčkem. Takovéhle lidi mám ráda, protože si na nic nehrajou a odpoví i neznámé babce. Podobně jsem kdysi komunikovala i s pánem z Botanické zahrady a byl to tentýž příjemný zážitek.

knizka

Nedělám veletrhu reklamu, jen Vám, knihomolům, chci připomenout, že veletrh vypukne již tento čtvrtek, jak říká tento web – klik

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

21 thoughts on “Už se to blíží

  1. A máš i předchozí díly? Já teď knihy skoro nekupuju, zato chodíme do dvou knihoven a onehdá manžel projevil touhu navštěvovat ještě vědeckou a studijní knihovnu. Ne, že by byl vědec, ale že tam ještě nebyl. Bohužel chodí na moji průkazku a knihy vrací pozdě a napravuje to pak „vtipnými hláškami“, takže chodíme z mého popudu většinou každý sám.

    To se mi líbí

    • Katko, nemám, na téma „zmizelá Praha“ existuje opravdu hodně knížek a i tak se ve svých knížkách které mám po celém domě, topím. Knihovna mě zklamala, protože ty, které by mě zajímaly, nepůjčují mimo svůj objekt. Tento díl si koupím, protože je i o Praze 4, která mě velice zajímá, neb v ní celý život žiju.

      To se mi líbí

  2. Knihy miluju, a byl jsem velice pozitivně překvapen, že po Sametové revoluci se knihkupectví nezačaly zavírat, (národ se začal hnát po výdělcích) ale dokonce se množily. Kancelsbereger (nebo jak se topo výtce české jméno píše) a mnoho jiných. A letos se z LN dovídám, že bylo vydáno rekordní množství titulů. A věřím, že kdyby se knihy těžko prodávaly, nevydávaly by se. To si zase páni kapitalisti dovedou spočítat. V Čechách se rozhodně čte víc, než zde v Kanadě, o USA ani nemluvím. Kdyby nevycházela veledíla od Stephana Kinga. R. Ludluma a D. Steela, nic by se tu neprodalo. Tak vám tam fandím, a já, který knihy postupně likviduju,(mám jich stále ještě asi 800) když jsem v Čechách, tak si jich vždy nejmíň půl tuctu přivezu. Knižní trh musí být požitek. Tak si to Naďo užij!!!!

    To se mi líbí

    • Honzo, myslím si, že vydávání knížek bude klesat, už podle „svého“ vydavatele to vím. Myslím, že i zde pokrývají náklady na české autory tato veledíla od Stephana Kinga. R. Ludluma a D. Steela. Je pravda, že žasnu nad těma horama knížek, které vydavatelé chrlí, protože není možné, aby se všechny prodaly…

      To se mi líbí

  3. Važme si veletrhů, nebudou. Pokud vím, právě se vynořují pochyby o realizaci veletrhu v Havlíčkově Brodě. Krize zasáhla velmi nenápadně knihkupce, ke zděšení znalých skončilo několik zavedených, erudovaných stálic, dokonce přímo v Praze. Možná by nám všem pomohlo co nejvíc toho nakoupit a oddálit tím pád dalších. Protože za rok, za dva už tu být nemusí skoro nikdo mimo řetězců, které budou prodávat jen to, co vynáší.

    To se mi líbí

  4. Pustila jsem si recenzi na knihu Petry Braunové a jen mě utvrdila v tom, že dělám dobře, když FB nemám. Ta knížka musí být moc zajímavá.
    Ještě jsem na žádném knižním veletrhu nebyla a ty to máš dobře vymyšlené, ten poslední slevový den, se asi dají nakoupit báječné knížky za nižší náklady, při dnešních cenách, je každá korunka dobrá. Tak ti v neděli přeji, úspěšnou návštěvu výstavy. 😉

    To se mi líbí

  5. Ten poslední výprodej by mě taky zajímal, je totiž rozdíl koupit knížku za třistapadesát korun nebo za padesát. To si jich totiž můžu dopřát víc (a děkuji za Levné knihy tomu, kdo s tímto nápadem přišel. Levné knihy uvádím jen jako příklad, jak se dá nakoupit celkem dobrá knížka za fakt skvělou cenu…)
    Jela bych a ráda, ale stejně jako jsem nemohla na sraz s Mniškou, Lucernou a spol za výstavkou Marie Brožové, tak nebudu moct ani kvůli knihám.
    Ale mrzí mě to, každý rok si slibuju, že vezmu krosnu, vyloupím banku a půjdu na knižní veletrh, a každý rok mi to nevyjde… 🙂

    To se mi líbí

    • Vendy, v levných knihách se dá čas od času opravdu něco nakoupit, ale člověk se tam musí hodně rozhlížet. Já už knížky moc nekupuji, jak píšu nahoře u Katky, topím se v nich, ale někdy neodolám.

      To se mi líbí

      • To je pravda, ne vždycky se tam najde něco, co bych ráda. Ale občas jsem fakt mile překvapena. Dvakrát jsem tam koupila Abarat od Barkera (dva díly), to je takový dětský horor, ale nádherně zpracovaná kniha, v tvrdé vazbě, křídový papír a úžasné ilustrace. Po dvou stovkách, nekup to, když oficiálně jedna stála 450 kč….
        Jinak, už taky tolik nenakupuju jako dřív. Jednak většinu knížek, které jsem chtěla, mám, jednak nemám na to finance… knížky jsou dnes fakt drahé.
        I když, jak se dívám na můj seznam nepřečtených knih, 90% z nich si budu muset asi koupit, protože v knihovnách je neseženu a v okolí nikdo nečte, abych si je od někoho půjčila….
        Není to lehký. Slon to má ale těžší, a tak beru to, co se dá….. 🙂

        To se mi líbí

  6. Takový veletrh musí být zážitek. Mám sice Havl. Brod blízko, ale horší je to s dopravou. A pak bych se asi zbláznila z těch knížek, které si nemohu koupit a chtěla bych. Jenže jsem jimi také zavalená. Ale knihu Zmizelá Praha bych si nenechala ujít. Sice ne tu, na kterou máš políčeno. Mě by zajímal druhý břeh Vltavy. Tož si to tam, Naďo, pěkně užij! 🙂

    To se mi líbí

Napsat komentář