Óda na bramborák

Obyčejná erteple…, když jich odšlupkujeme několik, nastrouháme je a přidáme koření, česnek, sůl, mouku aj. ingredience, které si v některých rodinách dodají(horké mléko, vejce, zelí, uzené apod.), vznikne hmota nevídaná. Sádlo to jistí (Nešetřit!), sádlo se rozehřívá na plotně a bytem se nese první, specifická vůně. Jakmile se hmota přelitá z naběračky dotkne škvařícího se sádla, chopí se vlády v bytě vůně česneku a čekající strávník počne slinit a šourá se do kuchyně, kde s nedočkavostí sleduje, kdy se první placka opeče z obou stran.

Fotografie0140

Když je strávníků více, i když jsou jindy k sobě vždy mírumilovní, pro první placku by se pobili. Ten rozumnější placku rozpůlí a hned při prvním kousnutí, když sousto v puse křupne, je to jako výbuch granátu a vlna blaženosti se rozlije po půnebí obou, vyplaví zvýšené adrenalinové zárodky boje, chuťové pohárky si mlaskají.

Fotografie0138

Při druhé a třetí placce je život nádherný, láska k bližnímu rozkvete jak kvítí na louce, ozářené sluncem, a mozek se počíná odkrvovat, při další a další placce strávníci odfukují, povolují pásky na kalhotách, mají-li je, ti chytřejší nastoupili ve volném oděvu.

Zbylé placky sice lákají, jsou opečené do červena, oči by chtěly, ale břuch už nemůže. Jeden druhému nabízí dobrotu s laskavostí sobě vlastní, na boj a blesky šlehající z očí je zapomenuto, duch přejícnosti je u kormidla.

Někdy placky nezbydou na chudáka umělce – kuchtíka a tak, pokud si během smažení nějakou placku neuchvátí, má smůlu, kterou bychom mu měli vynahradit převelikou pochvalou, jako třeba i udělením řádu zlatého bramboráku.

Jako basa tvrdí muziku, tak bramborák tvrdí pivo. Já preferuji Nakouřeného Švíháka z Krumlova, který má zvláštní nahořklou chuť, ale není hořký, skvěle se hodí na zalití bramboráku a nejen jeho. Taková pivní tečka člověka ale úplně vyřadí z normálního života, takže už jen zbývá sáhnout po nejbližším gauči, či posteli a oddat se sladkému spánku.

Vivat erteple, vivat bramborák, vivat Nakouřený Švíhák!

etikrumlovsvihak_2011

http://www.pivoteka.eu/sortiment/eggenberg/nakoureny-svihak.html

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

15 thoughts on “Óda na bramborák

  1. Dala by som si. Ale odkedy sa syn odsťahoval, nerobím to – ostatní nechcú, vraj je to moc mastné.😦

  2. Bramboráky nemusím (nemám pro koho,a sám pro sebe člověk nějak nevaří)… ale Nakouřený Švihák zní inspirativně… aj i bez erteplí .-)

  3. Naďo, ty jsi pečení bramboráků vylíčila tak sugestivně, že jen pokročilá hodina mě zachránila.😀 Jinak bych šla smažit. Nakouřeného šviháka neznám. Bude to zřejmě nějaké regionální pivo. U nás nedostupné.
    Přeji dobrou noc a hezký nový týden.🙂

  4. Aj Naďo, Ty mi děláš chutě! Příště asi udělám dvě různé várky: Jednu pro mne s kilem česneku, a druhou pro Teda bez. Pak si na svůj bramborák může klidně nasypat tolik hnědého cukru, kolik se mu zachce.

  5. Je zajímavé,že bramboráky jsou jediné jídlo, které chutná všem cizincům, co znám – od Skota, přes Francouze po Švéda.🙂

  6. Koncert chutí a vůní.
    A máš pravdu, máš opravdovou pravdu! Bramboráky se ujídají pod rukama, neexistuje, že by se nasmažila zásoba placek a pak snědla. Ale když ty bramboráky rozebírané hned po smažení jsou tolik, tolik dobré!
    A pivo na zapití je dobrá volba. I když, my jsme bramboráky zapíjeli spíš mékem nebo kefírem, sráželo to ostrou chuť česneku.
    Báječný článek, Nadi.

  7. Sem si vždycky z nedočkavosti spálil patro, když jsem si jich na Masaryčce do mastného papíru kupoval 4-5 kousků, bratru tehdy za 90 halířů…

    • Taky si pamatuju, že se bramboráky prodávaly i v Brně u okýnka. Dnes je prakticky nevidím. Pizza, burky, hamburgery a gyros a možná ještě párek v rohlíku. Bramboráka nevidět…

  8. PS. Ten článek s houpajícíma babkama na BB je skvělej, jenom ti čůrající pánové se tam nějak netrefovali moc do mísy.
    (vím, ze soudku je tohle jiného, tak se omlouvám a doufám, že chuť bramboráků to snad nepokazí..)

  9. Dobrý den Naďo, píšu Vám sem, neboť mě nějak zlobí administrace vzkazníku na blogu – ještě štěstí, že Vaše zpráva přišla zároveň i do mailu. K Vaší otázce – je mi 41 (podle dokladů :-D). S poznámkou souhlasím, také se ráda vracím k Vašim textům. Jinak jsem k zastižení i na Fb, případně e-mailem anna.bohaa@yahoo.com. Přeji hezký den.

  10. Článek se mi, Břetislave fakt docela povedl, tedy podle neobvykle vysoké karmy, že by za to mohla ta zmínka o čůrání?🙂

    Již jsem, Jiřino, odepsala na FB. Díky.

    Díky za vlídné komentáře.

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s